Informatie over de viool

Instrumenten om te huren

Wij hebben verschillende instrumenten in de verhuur. Alle instrumenten worden in onze werkplaats afgesteld en speelklaar gemaakt volgens dezelfde standaard, of het nou om een kleine 1/8 viool voor een beginner gaat of een mooie 4/4 viool voor een gevorderde leerling. Tijdens een afspraak kijken wij samen naar de geschikte maat en prijsklasse. 

Prijzen:

Viool 1/16 t/m 3/4: vanaf €10,- per maand (borg vanaf €50,-)

Viool 7/8 & 4/4: vanaf €15,- per maand (borg vanaf €75,-)

Cello 1/8 t/m 3/4: vanaf €25,- per maand (borg vanaf €125,-)

Cello 7/8 & 4/4: vanaf €30,- per maand (borg vanaf €150,-)

Viool kopen 

Ook kunt u terecht bij Strijkinstrumentaanhuis.nl als u een viool wilt kopen. We hebben violen uit de belangrijkste vioolbouw landen: Italië, Frankrijk, Duitsland Tsjechië, Roemenië ect, in verschillende prijzen. Violen voor de beginner, de gevorderde amateur, de conservatorium student of zelfs de professionele speler. Alle instrumenten worden in onze werkplaats gecontroleerd, gerepareerd (als het nodig is) en afgesteld door een professionele vioolbouwer, volgens de normen van de Italiaanse vioolbouwschool. U kunt verschillende violen uitproberen en zelfs een week op proef houden om eventueel ook met de docent een keus te maken. Tijdens onze afspraak kunnen wij ook voorspelen en deskundig advies geven om zo makkelijker te kiezen. Tenslotte, u kunt ook een van deze violen kopen met een huurkoopconstructie. Bekijk het huidige aanbod in onze webshop

Kan ik mijn oude viool inruilen?

Ja, dat kan zeker!

Als u toe bent aan de volgende stap, of gewoon naar een betere viool zoekt, dan wilt u vast de vorige viool inruilen. Ons streven is om ieder instrument in te ruilen. Geef dat aan bij u eerste contact met ons, met eventueel foto's en beschikbare documenten/aankoopfactuur. Op deze manier kunnen wij een passend aanbod aan violen doen en hebben wij de tijd om een schatting van de waarde en inruilwaarden te maken. 

Hoe bepaal ik het budget?

Als jij begint met viool spelen is het belangrijk dat je een instrument hebt dat goed is afgesteld om gemakkelijk bespeelbaar te zijn en goed te kunnen stemmen. Aan het begin is de klank nog niet zo van belang gezien dat je eerst wat techniek moet leren, voordat jij begint met een mooie klank maken. Voor deze periode van ongeveer twee jaar is de Leonardo Basic Series LV-18 Viool set Pro een goede optie. Na deze periode ga je meer aan je klank werken en wordt het belangrijker om een viool te hebben die je de ruimte geeft om je klank te ontwikkelen. Je kan dan je Leonardo Basic Series LV-18 Viool set Pro inruilen voor een viool met stok en koffer tussen de €500,- en €1.000,- afhankelijk van wat je kan missen en je ambities. Van deze viool zul je de komende vijf jaar plezier hebben, dat ligt natuurlijk ook aan hoe snel je vooruit gaat. Als jij door deze viool heen bent, kun je hem weer inruilen voor misschien de definitieve viool, en dan kun je zelf bepalen wat je er voor over hebt, wetend dat hoe mooier de viool hoe langer je er plezier van zult hebben.

Huren of kopen?

Hier kunnen wij de spelers in twee categorieën delen: kinderen en volwassenen.

Voor beginnende kinderen adviseren wij altijd om te beginnen met huren. Op deze manier houdt u de investering laag. Kinderen kunnen erg enthousiast zijn aan het begin, maar na een jaar bijvoorbeeld er klaar mij zijn. Op deze manier bent u alleen een aantal maanden huur kwijt en hoeft u geen moeite te doen om de viool weer te verkopen. Ook moeten kinderen om de twee jaar ongeveer wisselen van maat, wat kan betekenen dat de eerste viool maar voor een beperkte tijd passend is. Als het lijkt dat u zoon of dochter het leuk vindt en er mee door wil gaan is het zeker te overwegen om een viool te kopen, ook al is het een kleine maat, en deze naderhand weer in te ruilen voor een grotere.

Voor volwassenen is het iets anders. Deze categorie spelers weet beter dat het iets is voor langere termijn, hebben wat meer discipline en doorzettingsvermogen. Een volwassenen beginner kan kiezen voor het huren van een iets mooier instrument. Op deze manier blijft de investering toch geringer, kan meteen kennis gemaakt worden met een mooi instrument (dat aangeschaft kan worden na een aantal maanden huur) en kan het instrument makkelijk ingeleverd worden mocht het proces van viool leren toch tegen vallen (of een andere tijd/geld reden). Er kan natuurlijk ook gekozen worden om direct een viool te kopen om geen binding met contracten te hebben. 

Hoe maak ik een keus?

In het begin is het best wel lastig om een keus te maken, vooral voor de onervaren speler. Vaak verwachten klanten dat zij geen verschil kunnen horen omdat zij niet kunnen spelen maar dat is niet het geval: niet kunnen spelen betekent niet dat je doof bent 😉! Echter is het niet makkelijk om klank te onthouden en te omschrijven. Met meer dat 15 jaren ervaring in het adviseren van beginners geven wij het volgende advies: je hoeft het niet perse onder woorden te brengen en goed te onthouden, probeer het gevoel vast te houden. Op welke viool speel je liever? Van welke word je gelukkiger? Ook wordt de keus makkelijker door de violen per twee te vergelijken. Heb jij keus uit zes instrumenten? Bespeel A en B en maak een (provisorische) keus, dan de winnaar (b.v. B) met C en maak weer en keus, en vergelijk deze weer met D enz. Vergelijk ook de lage snaren kant van twee violen met elkaar en dan de hoge snaren met elkaar. Zo zal er langzaam een resultaat uitkomen die waarschijnlijk de definitieve keus zal worden. Op deze manier kunnen wij u ook begeleiden om de viool van uw smaak te vinden. 

Hoe worden de violen van StrijkinstrumentAanHuis afgesteld?

Alle instrumenten worden met dezelfde zorgvuldigheid afgesteld, of het nou om een dure Franse viool gaat of een instrument voor een beginner. In beide gevallen moet de viool goed bespeelbaar zijn. Wij plaatsen op alle violen ebbenhouten sleutels (die lang en goed werken), bieden alleen instrumenten aan die een ebbenhouten toets hebben, maken een nieuwe kam en stapel en gebruiken een ebbenhouten staartstuk of een Wittner staartstuk met fijnstemmers. Tenslotte monteren wij snaren van de gerenommeerde producenten, zoals Pirastro, Thomastik-Infeld, D'Addario, Corelli enz. Uiteraard kunnen wij de violen aanpassen volgens persoonlijke wensen (andere snaren, staartstuk, sleutels, hoogte van de kam of plek van de stapel).

Ik heb nog vragen, mag ik ze stellen?

Ja, natuurlijk! Gebruik hiervoor onderstaand formulier!